Wat is Bible journaling?

Bible journaling is een creatieve manier om met de Bijbel bezig zijn. Het wordt in andere landen al veel langer gedaan en is nu heel populair in Nederland.
Datgene wat je gelezen hebt creatief verwerken door middel van tekenen, schilderen, handletteren en in-plakken in je Bijbel.

Het verwerken van de mooie woorden uit de Bijbel wordt hiermee nog intenser dan wanneer je deze alleen leest.
Er zijn verschillende Journal Bijbels te koop. Voornamelijk Engelse, die zijn via de christelijke boekwinkel te bestellen. Sinds november 2016 is de Schrijfbijbel op de markt. Deze Bijbel is in de Nieuwe Bijbel Vertaling. De pagina’s van deze Bijbel zijn van iets dikker papier en op elke pagina is een lege ruimte gelaten om aantekeningen te maken of om te journalen.

********    Bible journaling is een hobby met inhoud!   ********

Wanneer je (nog) geen Bijbel met extra ruimte hebt kan je natuurlijk ook journalen in een notitieboek. Of je maakt met sheets, rijstpapier of andere papiersoorten pagina’s tussen je Bijbel waarop je kunt werken. Vaak staan er bij de Kringloopwinkel Bijbels, psalm- en liedboeken die hier ook heel geschikt voor zijn.

Hoe moet je nou beginnen?
Je kunt er voor kiezen de Bijbel vanaf Genesis door te werken. Je kunt ook willekeurig door de Bijbel heen mooie teksten die jou aanspreken mooi uitwerken. Misschien volg je wel een leesrooster/Bijbels dagboek. Of wil je de mooiste tekst uit de zondag preek uitwerken?
Google ook eens op Bible journal(ing) en bekijk Pinterest eens, daarmee kun je allerlei  ideeën opdoen. Laat je niet afschrikken door mooie tekeningen, wanneer je van jezelf vindt dat je niet zo’n tekentalent hebt.
Met handletteren, plakletters, stempelletters, sjabloonletters, kleuren, pijlen, vlaggetjes, gekleurde achtergronden kan iedereen mooie bladzijdes maken!

Wat heb je nodig?
Met een grijspotlood, gum, fineliners in verschillende diktes, witte gelpen en kleurpotloden kan je al prima aan de slag.
Het is ook leuk om andere technieken uit te proberen. Je kunt denken aan mooie achtergronden met ecoline, pastelkrijt, waterverf, softcolor potloden, gelato’s, stempelinkt en ga zo maar door. Daarbij is het voorbehandelen (met clear gesso) of het nabehandelen (met fixeerspray) wel belangrijk om het doordrukken te voorkomen.

Aan de slag
Maak een mooi ontwerp met potlood, wat je daarna in je Bijbel maakt. Een persoonlijke bladzijde, met de voor jou mooiste tekst.
Geniet er van!

Idee: Laat ook eens iemand anders een persoonlijke bladzijde voor jou maken.